Dvorište

U prednjem dijelu dvorišta katastarske jedinice broj 969 u Valpovu na adresi J. J. Strossmayera 36. raste stablo običnog kestenovca. Visinom krošnje od 25 metara i širinom od 19,50 metara kesten dominira ne samo dvorištem već i vizurama Valpova vidljivim sa svih prilaznih smjerova gradu. Opseg debla u prsnoj visini je 410, 6 cm, a promjer na istoj visini je 130,8 cm.

Prema elaboratu iz 2007. godine o Zdravstvenom stanju običnog kestenovca, Aesculus hippocastanum L, koji je izradila mr.sc.Jasenka Vizentaner, dipl.ing. šumarstva kesten je u dobrom zdravstvenom stanju i uz manje zahvate orezivanja suhih grana i zaštitom od nametnika moći će još godinama pružati utočište brojnim pticama i hlad namjernicima.

Stvarna starost kestena nije utvrđivana bušenjem debla zbog agresivnosti metode. Povijesni podaci o održavanju šuma na području imanja baruna Prandau krajem devetnaestog stoljeća govore o pošumljavanju ovog područja stablima običnog kestenovca. Pošumljavanje je provodio ravnatelj dobra i šumarnik Adolf Danhelovski ciljano zbog dobivanja ploda kestena kao hranjiva za svinje. Posađeno je mnoštvo stabala u šumama, a u Valpovu je posađen i drvored, Kestenik, koji je vodio do poljoprivrednog imanja na Kraljevcima.

Pretpostavljena starost ovog kestena je oko 120 godina i pored njega u Valpovu ima samo još jedno stablo iz toga vremena, na prostoru bivše željezničke stanice.

Ispod kestena u dvorištu knjižnice postavljene su klupe i stolovi pa se ovaj prostor ljeti koristi kao Dnevna čitaonica, igraonica za djecu, održavanje radionica, kraćih glazbenih i dramskih priredbi.

Članovi Izviđačkog odreda Iovallios iz Valpova izgradili su u okviru Mjeseca knjige 2013. godine od drvenih oblica Labirint mudrosti i znanja i njime upotpunili sadržaj dvorišta knjižnice.

Projektna ideja o osnivanju Udruge Kestenova družina koja bi povezivala sve dobne skupine građana u najrazličitijim vidovima kulturnih, kulinarskih i sportskih aktivnosti u dvorištu knjižnice pod kestenom, nije napuštena, a nastoji se osmišljavanjem različitih projekata osigurati potreban novac.

U izradi je i Mala antologija poezije o kestenu pa Vas pozivamo da nam pomognete sakupiti što više stihova o kestenu.

Šaljite nam svoje radove ili radove drugih umjetnika tematski vezanih uz kesten.

Naš kesten već ima i svoju pjesmu Pod krošnjama kestena, koju je napisao Valpovčanin Ivan Benak.

Skip to content