" /> Jubilarna 10. Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo 23.04.2021. godine – Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo
Jubilarna 10. Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo 23.04.2021. godine
20. travnja, 2021

Međunarodnom manifestacijom nazvanom Noć knjige obilježava se na simboličan način Svjetski dan knjige i autorskih prava. Odluku o njegovom obilježavanju donijela je Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, pri Ujedinjenim nacijama, na Općoj konferenciji 1995. godine u Parizu. Odabir dana obilježavanja zasniva se na starom katalonskom običaju da se 23. travnja, na dan Svetog Jurja daruju knjige i ruže.

U  svjetskoj književnosti na taj dan obilježava se obljetnica smrti Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea, koji su preminuli 1616. godine. UNESCO nastoji ovom manifestacijom potaknuti na čitanje, promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva te animirati što veći broj, posebno mladih ljudi.

Noć knjige u Hrvatskoj obilježava se desetu godinu, a Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo svake godine se prigodnim programom uključuje u ovu manifestaciju. Tako je u ovih deset godina, na samo jedan dan održano preko 80 različitih događanja. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli, i veselim se budućim suradnjama.

Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje. U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

I, na kraju, postavlja se pitanje: Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Mi ćemo, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo, u petak, 23. travnja pokušati odgovoriti na ova pitanja. Nažalost, i ove godine, bez formalnog okupljanja jer svjedočimo pogoršanju epidemiološke slike i moramo biti odgovorni prema našim sugrađanima, ali programa neće manjkati.

Skip to content